Eerste hulp bij een gelaryngectomeerde

Bij een laryngectomie is de halsstoma de enige ademweg.

Mond-op-mondbeademing en mond-op-neusbeademing is bij stembandlozen zinloos.

Alleen  mond-op-halsbeademing kan redding bieden.Rond het stoma kan een pleister geplakt zijn met daarin een filter, ook wel HME of kunstneus genoemd. Deze dient om de lucht te bevochtigen,te  verwarmen en te filteren. Deze filter kan ook bevestigd zitten in een tube of button. Dit is een plastic (gebogen) buisje in het stoma. Voor het beademen moet de filter verwijderd worden. De pleister, tube of button kan blijven zitten. LET OP Als er sprake is van een tracheotomie mag  de canule in principe niet verwijderd worden. Tenzij gedacht wordt dat ook de doorgankelijkheid van de buitencanule gehinderd wordt door bijvoorbeeld slijm of korsten. Dit is ter beoordeling van een daartoe bevoegde arts.

INSTRUCTIE

Leg het hoofd recht. Verwijder de filter. Laat de eventuele pleister, tube of button zitten. Til met één hand de nek omhoog, zodat het stoma goed vrij komt. Sluit met de andere hand mond en neus  af om eventuele lekkage via een stemprothese te voorkomen (klem de neus tussen uw duim- en wijsvinger en plaats de rest van de hand over de mond).

Plaats nu de mond  rond het stoma en blaas voldoende lucht naar binnen om de borstkas omhoog te laten gaan. Laat vervolgens de lucht weer ontsnappen, zodat de borstkas omlaag zakt.

Ga door met reanimeren totdat het slachtoffer beweegt, de ogen opent en zelf zonder twijfel normaal ademt of totdat de ambulancebemanning aangeeft het over te nemen.